Prima ieşire pe luna martie a avut ca destinaţie Munţii Latoriţei.
Echipa a fost, în mare parte, aceeaşi cu cea din Ciucaş. Teo, Magda, Mihai, Dana, Radu si eu. Participanţi noi au fost: Angi, Iuliana si Mircea.
Unii dintre noi au plecat de vineri seară alţii de sâmbătă dimineaţă. Cei plecaţi de vineri, adică eu, Mihai, Dana si Mircea ne-am dat întălnire la Lujerului pentru a ne îmbarca în maşina Danei. Drumul până în Voineasa a decurs normal. Aici bâjbâim puţin în căutarea pensiunii, dar după un telefon lămuritor ce ne anunţă ca pensiunea cu pricina se află, de fapt, în satul Valea Măceşului din comuna Voineasa, facem cale-ntoarsă până acolo. O găsim, ne cazăm şi ne culcăm. Dimineaţa ne întâmpină gazda si ne oferă un mic dejun copios numai şi numai cu produse naturale, tradiţionale sau cum vreţi să le spunţi preparatelor facute in casă folosind produse din curtea proprie.
În timp ce ne îndopăm cu spor sosesc atât cei ce plecaseră din Bucureşti sâmbătă dimineaţa cât şi Iuliana din Sibiu. Terminăm ce avem prin farfurii si o luăm din loc spre Curmătura Vidruţei unde lăsăm maşinile si începem urcuşul spre Vârful Frătoşteanu.
Poteca lejeră, deloc abruptă, străbate pentru început o pădure de brazi ieşind apoi intr-o zonă despădurită, aproape de o stână, de unde coteşte brusc stânga pe o pantă lejeră. După câteva sute de metri intră într-un pâlc de brazi de unde iese după aproximativ o sută de metri făcând dreapta şi urcând până într-o mică şa.
Aici, ajungând primul, mă opresc să aştept restul grupului. Tot aici ne întâlnim şi cu echipa ce urcase înaintea noastră, tăind potecă cu vârzopii (rachete de zăpadă). Gustăm câte un biscuit, bem o gură de ceai si facem câteva fotografii. De aici până pe vârf nu mai e mult. Panta la fel de lină. Pe vârf alte fotografii, alte guri de apă sau ceai, alti biscuţi, smochine etc.
Priveliştea e deosebită. În depărtări alb-albastre, spre est, se zăresc Făgăraşii, Iezerul, Bucegiul, Cozia. Spre S-SE Parângul... şi departe, spre vest, o bucăţică de Retezat.
Deşi aş mai fi făcut măcar o bucată din creasta Latoriţei, negăsind doritori m-am conformat dorinţei grupului de a coborâ la maşini.
Am mai vizitat barajul lacului de acumulare Vidra si staţiunea cu acelaş nume, în fapt, rămăşiţele acesteia. Ruine şi iar ruine unde numai ciulinii si cucuvelele se simt acasă.
După ce am mai aruncat o privire şi asupra fostei linii de telescaun, acum abandonată şi ea, am pornit către pensiune unde ne-am delectat cu un păstrăv excelent şi ceva vin fiert pentru cunoscători.
A doua zi ne-am luat la revedere de la gazdele noastre mulţumindu-le încă o dată pentru ospitalitatea şi delicatesele cu cere ne-au servit, continuând să mai vizităm câteva locaţii din zonă precum Cheile Latoriţei si Lacul Petrimanu.
Am mai urcat o vaioagă apoi ne-am întors la maşini odată cu ninsoarea care, pe la Dealul Negru, avea să devină o problemă pentru trafic. Pe autostradă lucrurile au mers şi mai rău, uneori viteza de deplasare nedepaşind 50km la oră. Din fericire am ajuns cu bine acasă... frânt de oboseala din cauza condiţiilor dificile de şofat.
Ne auzim la tura următoare.
Si nu uitaţi, dacă ajungeţi în zona Voineasa şi doriţi cazare si hrană absolut naturală nu ezitaţi sa poposiţi la Pensiunea Lazăr
un gand... doua ganduri...
"Daca ai indragit Muntele, nu cauti doar teluri deosebite si trasee foarte grele. Acelasi pret pot avea zilele cand, hoinar acolo sus, incerci sa redevii o modesta particica din natura, echilibrat si simplu, asimiland cu toate simturile armonia si linistea inconjuratoare" (Ionel Coman)
Descărcare topo-uri:
Pentru descărcarea topo-urilor traseelor de alpinism la rezoluţie mare trebuie accesată pagina "alpinism şi escaladă - descrieri si schiţe", iar de acolo se acceseaza linkul "topo" din dreptul traseului dorit. Odata deschisa imaginea se dă clic dreapta cu mouse-ul si se selecteaza "save image as"
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu