un gand... doua ganduri...

"Daca ai indragit Muntele, nu cauti doar teluri deosebite si trasee foarte grele. Acelasi pret pot avea zilele cand, hoinar acolo sus, incerci sa redevii o modesta particica din natura, echilibrat si simplu, asimiland cu toate simturile armonia si linistea inconjuratoare" (Ionel Coman)
Descărcare topo-uri:

Pentru descărcarea topo-urilor traseelor de alpinism la rezoluţie mare trebuie accesată pagina "alpinism şi escaladă - descrieri si schiţe", iar de acolo se acceseaza linkul "topo" din dreptul traseului dorit. Odata deschisa imaginea se dă clic dreapta cu mouse-ul si se selecteaza "save image as"


miercuri, 25 ianuarie 2012

Muntii Lotrului- Cabana Prejba (6-8 ianuarie)

N-a trecut bine revelionul şi deja suntem cu gândul la o nouă ieşire. Undeva unde n-am mai fost, să nu fie nici periculos, ţinând cont de vremea ce se anunţa nu tocmai bună, şi să fie şi o cabană pe placul nostru. Ajungem cu căutarile prin Munţii Lotrului la cabana Prejba. Nici nu auzisem până acum de această cabană. Cu ceva informaţii scoase de pe net plecăm spre Sibiu, via Valea Oltului.

Undeva pe la jumătatea localităţii Tălmaciu un indicator marchează drumul spre Sadu. Facem dreapta pe acesta depăşind după câţiva kilometri localitatea amintită. Pe la jumătatea distanţei între Sadu şi Rîu Sadului, pe partea stângă a drumului, se află un canton părăsit. Aici dăm de un stâlp indicator cu două săgeţi. Cabana Prejba, varianta de iarnă: 3 1/2 - 4 ore. Traseul de vară fiind pe cu un timp de parcurgere estimat la 3 ore. Pe hărţile pe care le-am găsit nu am observat niciun marcaj punct roşu ci doar unul cu cruce roşie.

Plecăm pe varianta de iarnă însoţiţi de doi câini cărora le dădusem ceva hrană. Urmăm drumul forestier pe care-l părăsim după câteva sute de metri când, la liziera pădurii, acesta coteşte stânga. Continuăm pe firul unei văii. Marcajul nu pune probleme doar că, la un momentdat, când drumul coteşte brusc dreapta apoi stânga traseul părăseşte forestierul intrând în pădurea din partea stângă. Aici nu se află niciun indicator aşa că, în virtutea urmării forestierului, e posibil să se rateze urmarea marcajului.
Imediat după părăsirea forestierului traseul nostru continuă având pe dreapta o frumoasă pădure de fag, iar pe stânga, pe o pantă accentuată, o pădure de conifere. Fagii din această zonă sunt foarte ciudaţi având coronamentul foarte jos.
Poteca continuă până la o măsuţă din lemn unde întâlnim iarăşi drumul fotrestier.

Cantonul de unde porneşte traseul spre cabană

După prima curbă ne abatem spre stânga printr-un culoar de brazi, iar de aici urmăm firul pământos al unei văioage erodate de apă şi de tăietorii de lemne. Mai sus ieşim iarăşi în drum şi nu-l mai părăsim până la intrarea într-o bătrână pădure de fag presărată ici-colo cu conifere. După intrarea în pădure poteca urcă spre stânga câteva serpentine, apoi urcuşul devine lin, ieşind din pădure după vreo cincizeci de minute.

La ieşirea din pădurea de foioase avem pe dreapta o pădure de conifere, iar pe stânga o pajişte alpină. Continuăm pe curbă de nivel până ce se termină pădurea de pe partea draptă, traversăm o mică văioagă ajungând în apropierea stânei din Muma.

locul unde ne abatem spre stânga, imediat după băncuţă
culoarul de brazi
văioaga prin care avansăm
autoportret
ieşirea din pădurea de fag
Stâna din Muma

De aici continuâm în urcuş lin spre dreapta până ce ne intersectăm cu un alt drum forestier. Pe acesta îl urmăm spre dreapta intrând într-o pădure de conifere. Se lasă întunericul. Scoatem lanternele şi ne continuăm drumul prin pădurea de conifere. Urcuşul e lin şi drept. După o curbă de nouăzeci de grade spre stânga ajungem la intersecţia cu un alt forestier. Facem dreapta urmând noul drum până la ieşirea din pădure. Aici lucrurile devin mai complicate. Se lasă o ceaţă deasă. Noroc cu GPS-ul Danei care ne arată direcţia spre Vf. Prejba. Distingem pe zăpadă urme mai vechi pe care le urmăm ajungând la o cruce metalică. Imediat după aceasta urmele se bifurcă. Pe hartă cabana pare a fi cumva la S-SE de vârf aşa că le urmăm pe cele ce duc spre stânga într-o uşoară coborâre. Nişte câini ne confirmă că ne aflăm pe direcţia bună, apoi o lanterna ne alungă orice dubiu. Ajungem la cabană întâmpinaţi de cabanier şi o grămadă de câini.
Suntem primiţi cu căldură. Îl anunţasem telefonic de sosirea noastră aşa că acesta ne încălzise deja camera aflată la etaj. Ne schimbăm şi coborâm la masă unde, pe lângă mâncarea noastră, avem parte şi de o porţie de lapte cu mămăligă plus o brâză delicioasă din partea cabanierului. După ceva poveşti urcăm în cameră şi ne băgăm la somn.

A doua zi intenţionam să plecăm spre Cindrel, dar dimineaţă constatăm că trebuie să renunţăm la acest plan. A început să ningă, iar vizibilitatea este extrem de scăzută. Deci azi lenevim. Ne mulţumim cu o tură scurtă până pe Vârful Prejba după care ne retragem la cabană la poveşti.
Cabanierul, un om simplu şi primitor, creştea la cabană o vacă, un măgar, vreo şase câini, vreo zece găini şi nişte iepuri. Cel mai distractiv era noaptea când măgarul, măgar din fire, se trezea că vrea să ragă. Şi uite aşa, mai un somn, mai o poveste, mai o mămăligă cu lapte. Să treacă ziua.

magazia cu lemne pe post de garaj pentru motocicletă
Cabana Prejba
nu-i aşa că sunt simpatic?
crucea de pe Vârful Prejba
Măgarul cel măgar...

Duminică vremea e superbă. Parcă ne face in ciudă. Ne luăm la revedere de la cabanier şi plecăm pe acelaşi drum pe care venisem. În pădure, imediat după curba de nouăzeci de grade, observăm spre stânga marcajul . Aşadar, chiar dacă nu apare pe hartă, acest marcaj există. Îl urmăm. Pe alocuri avem probleme în a-l găsi, dar cu puţin efort reuşim să descifrăm linia traseului. Acesta coboară aproape de-a dreptul până ce dă de un drum forestier pe care îl urmăm până la ieşirea din pădure. De aici traversăm spre dreapta o pajişte acoperită cu tufe şi ieşim în drum lângă o fântână. De aici şi până la locul unde lăsasem maşina mai avem cam zece minute de mers.

Sadu
Sibiu
Aici dăm peste marcajul punct roşu ce coboară spre stânga
o căprioară
ia cu fân că-i hrănitoarea plină

Primul sfârşit de săptămână, prima ieşire.

7 comentarii:

borcan22 spunea...

acelasi drum insa cata diferenta de la o zi la alta...

Rosemarie spunea...

wow! pare sa fie un traseu foarte frumos! :) s-o tineti tot asa, tot anul! superbe fotografiile, ca de obicei! Cel mai simpatic e autoportetul :P

Feszike spunea...

Buna Cristian,
Frumoasa traseu ati parcurs. Si pozele?! Ah! Marcajele cum ii? Poti sa trimiti numarul de telefon al cabanierului. Siteul lor nu functioneaza.
Numai bine,
Elemer

cristian popescu spunea...

Salut Feszike,
Din pacate persoana care are numarul de la Prejba nu e in tara pentru o saptamana. Dar vezi ca am incercat sa mergem si anul asta acum vreo cateva saptamani si ne-a zis ca nu mai cazeaza pentru ca sunt in renovare. Cazeaza doar membrii unui club din Bucuresti (nu stiu care) cu care are contract.
Cele bune!

Feszike spunea...

Salut Cristian,
Mersi informatia. Imi pare rau pentru ca weekendul acesta am vrut sa ma urc. Asta e. Mai incerc in aprile sau in martie.
Numai bine,
Elemer

Braicau Razvan spunea...

Feszike de unde esti eu sunt din Cisnadie si vreau sa urc pana in Prejba ... drumul pare comlicat dupa pozele ce le-am vazut aici ... M-ai putea lasa nr tau de telefon si mai vorbim si mergem ?

Feszike spunea...

Salut Razvan,
Acuma am fost cu un grup de 14 persoane la 3 noiembrie. Am informat foarte mult sa parcurg acest traseu. Eu personal iarna am vrut-o sa fac, dar am fost constientizat ca Cabana Prejba este in curs de renovare. Amparcurs traseu triunghul albastru recent facut, bine facute. Si am cobarat la crucea rosie. Ai grija ca traseul crucea rosie mai greu si accentuat ca traseu decat triunghul albastru. Aia bun pentru cabarare. Traseul pe valea Juvertul e bine, numai ca este vreo 1244 m nivel de diferanta. Foarte amagit am fost ca nu pot urca iarna, pentru ca Cabana nu functioneaza inca. Si cum am vazut nici nu va funciona nici pe anul viitor. Pacat, pentru ca locul este foarte frumos si vf. Prejba este un virf foarte panoramic, mai ales pentru mine care cunosc foarte mult zona.
mobil: 0744-345954

Trimiteți un comentariu