un gand... doua ganduri...

"Daca ai indragit Muntele, nu cauti doar teluri deosebite si trasee foarte grele. Acelasi pret pot avea zilele cand, hoinar acolo sus, incerci sa redevii o modesta particica din natura, echilibrat si simplu, asimiland cu toate simturile armonia si linistea inconjuratoare" (Ionel Coman)
Descărcare topo-uri:

Pentru descărcarea topo-urilor traseelor de alpinism la rezoluţie mare trebuie accesată pagina "alpinism şi escaladă - descrieri si schiţe", iar de acolo se acceseaza linkul "topo" din dreptul traseului dorit. Odata deschisa imaginea se dă clic dreapta cu mouse-ul si se selecteaza "save image as"


joi, 21 februarie 2013

Pe la vest de Crai (de la Plaiul Foii la Garofiţa)

& -Alo, cabana Prejba?
-Da.
-Vrem şi noi să rezervăm cîteva locuri pentru week-end.
-Sunteţi de la un club din Bucureşti.
-Nu.
-Atunci nu se poate. Cabana se renovează şi nu mai cazăm.
-Dar dacă eram din club se putea?
-Da. Avem contract cu ei.
-Mulţumin. La revedere"

"-Alo, Angi? Vezi că a picat varianta cu Prejba. Urcăm spre Padina din Bran. Vorbim. Pa!"

"-Alo, cabana Padina?
-Da.
-Am vrea şi noi să rezervăm cîteva locuri pentru sîmbătă noapte.
-Nu se poate. Cabana se renovează (s-au găsit toţi să renoveze iarna?!)"

"-Alo, Angi? A căzut şi Padina. Cică renovează. Dana propune Penteleu. Hai că face rezervare. Pa."

"-Alo, pensiunea ....?
-Da.
-Am vrea şi noi să venim sîmbătă să ne cazăm şi să urcăm pe Penteleu.
-Aaaa, păi n-o să puteţi că-i zăpada mare şi nici n-am încălzit casa.
-Bine, mulţumim!"

"-Alo, Angi? S-a dus dracu' şi Penteleul. Mai avem Garofiţa şi Cuca. Eu aş opta pentru Garofiţă. Hai ca vorbesc cu Dana să sune. Pa."

-Alo, cabana Garofiţa?
-Da.
-Am dori şi noi să ne cazaţi sîmbătă, se poate?
-Da, veniţi că avem locuri."

Ieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!

"-Alo, Angi? A rămas Garpfiţa. În sfîrsit. Abia aştept vara să nu mai depind de cabanele lor"

Cam aşa s-a hotărît tura din 9-10 februarie. Şi pentru ca traseul să nu fie prea scurt am hotărît să urcăm dinspre Plaiul Foii. Plecăm din Bucureşti cinci inşi înghesuiţi în maşina Danei. Magda, Theo, Dana, Angi şi eu. Oprim la Comarnic pentru a ne delecta cu cîteva clătite care, de această dată, mi-au picat greu, apoi ne continuăm drumul spre Piatra Craiului. După ceva emoţii pe drumul ce leagă Zărneştiul de Plaiul Foii datorate gheţii de pe drum, ajungem la destinaţie şi lăsăm maşina în parcarea mare de lîngă cabană.

Pornim la drum pe valea Bîrsei Tămaşului urmînd marcajele triunghi roşu şi triunghi albastru ce părăsesc valea prinzînd a urca pe culmea Plaiului Mare pe care o urmăm pînă în Curmătura Foii unde ajungem după două ore de mers lejer. Aici ne împotmolim puţin deoarece defrişările din zonă au distrus copacii cu marcaje. Iniţial o luăm puţin în sus, luptîndu-ne cu zăpada mare în încercarea de a ocoli nişte arbori căzuţi, apoi coborîm spre şaua respectivă marcată din plin cu trei stîlpi cu plăcuţe indicatoare.







in stinga se pot observa crestele Prieteniei si Soimilor cu Hornul Adanc (dreapta) si Firul Secundar al HA (stanga)












în Curmătura Foii


De aici continuăm spre SE cu un mic urcuş care ne duce prin pădure apoi ne scoate între nişte brazi tineri unde zăpada depăşeşte un metru aşa că Angi, aflată la înaintare, are ceva de luptat cu nămeţii.
Trecînd şi de această porţiune revenim în pădure unde zăpada nu e mai mare de 30cm urmînd o curbă de nivel ce ne duce în Poiana Tămăşelului trecînd pe la Izvorul Oţeţelei.

Din poiană schimbăm marcajul continuînd pe punct galben, coborînd cîteva minute pînă la stîna din Tămăşel (impracticabilă) de unde începem o coborîre abruptă prin padure spre firul Văii Seci a Tămăşelului, fir pe care mai coborîm vreo zece minute pînă la cabana Garofiţa Pietrei Craiului. În total am făcut 4 ore şi zece minute de la Plaiul Foii la Garofiţă.






Izvorul Oţeţelei

ninja (clic)


Poiana Tămăşelului




Stîna din Tămăşel












Cabanierul nu se mai aştepta să ajungem neştiind că vom veni dinspre Plaiul Foii. Aici surpriză: dăm peste Adi si Cami care intenţionaseră să urce în creastă ,dar, din cauza zăpezii mari, abandonaseră ideea. Seara ne-o petrecem la o vorbă şi-o cană de ceai apoi trecem la somn bucurîndu-ne de paturile mari şi confortabile şi de căldura sobei de teracotă.

A doua zi, după micul dejun, ne luăm la revedere de la cabanier şi de la Adi si Cami şi ne întoarcem pe acelaşi drum pe care am venit. Urcarea abruptă prin pădure ce ne speriase puţin datorită potecii acoperite cu gheaţă şi careia îi alocaserăm două ore am terminat-o nesperat de repede.

În poiana Tămăşelului vîntul ne ia în primire. Urmele făcute în ziua precedentă se mai observau doar pe alocuri. Traversăm poiana în lungul ei şi continuăm prin pădure ajungînd la maşini după trei ore şi jumătate de mers.













Un sfîrşit de săptămînă frumos cu o tură relaxantă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu