un gand... doua ganduri...

"Daca ai indragit Muntele, nu cauti doar teluri deosebite si trasee foarte grele. Acelasi pret pot avea zilele cand, hoinar acolo sus, incerci sa redevii o modesta particica din natura, echilibrat si simplu, asimiland cu toate simturile armonia si linistea inconjuratoare" (Ionel Coman)
Descărcare topo-uri:

Pentru descărcarea topo-urilor traseelor de alpinism la rezoluţie mare trebuie accesată pagina "alpinism şi escaladă - descrieri si schiţe", iar de acolo se acceseaza linkul "topo" din dreptul traseului dorit. Odata deschisa imaginea se dă clic dreapta cu mouse-ul si se selecteaza "save image as"


marți, 30 octombrie 2012

Ruxi - 2LC, 3A, 7-, 6-Ao

Ruxi - 2LC, 3A, 7-, 6-Ao

După ce am terminat Pintenul Dorului, ajunşi în potecă, am pus ochii pe un alt traseu din apropiere.

Ruxi.

Ne tot gîndeam dacă să mai intrăm în el sau să mergem la ceva escaladă, dar văzîndu-l aşa hotărît pe Adi am zis hai, daca vrea omu să se bage şi el cap, fie. Prin urmare se echipează băiatul şi porneşte cu mare elan. Atît de mare că atunci cînd aproape că termină prima lungime şi cam depăşise cele mai tari şi frumoase pasaje din traseu observ că îşi lăsase pe iarbă reverso-ul şi nişte carabiniere, iar bucle nu luase destule şi nici carabiniere cu siguranţă drept pentru care îl las salam. Oricum, partea frumoasă din traseu o făcuse.

M-arunc şi eu cu mare elan asupra traseului şi, după cîţiva metri, sunt mustrat de jos că nu mi-am luat casca. Măi să fie. O recuperez trăgînd-o pe una dintre semicorzi şi îmi văd mai departe de drum.

Traeul are, cred, două lungimi însă eu am preferat să urc dintr-o singură bucată.

topo ruxi si pintenul dorului

Căţărarea începe prin interiorul unui horn înclinat spre stînga cu o primă asigurare foarte sus, pe o faţă căzută şi cam lipsită de prize. După parcurgerea plăcii se face dreapta pînă la baza unui horn ce continuă dreapta sus loc în care noi traversăm spre stînga pe o faţă inclinată continuînd pe la baza unei arcade.

După terminarea arcadei traseul continuă oblic stînga încă cîţiva metri apoi se urcă vertical o faţă cam lipsită de prize şi cu o fisură pe partea dreaptă. La începutul acestei feţe este şi o buclă de cordelină lăsată într-un piton pentru a trece un pas mai dificil cotat cu 7-.

În partea superioară a feţei se mai află o porţiune ce pune mici probleme şi unde se mai găseşte o cordelină, dar pasul de aici mi s-a părut mai uşor reuşind să-l trec la liber.
După acest pas urmează un mic diedru orientat către dreapta care ne duce pe un mic prag pe care continuăm cîţiva metri unde, din cîte îmi amintesc, se află două cuie la care se poate regrupa.

De aici se continuă vertical pentru încă vreo 15 metri pînă la regruparea comună cu Pintenul Dorului de unde se retrage rapelînd 15m în vîlcelul din spatele pintenului.

Adi la intrarea în traseu

cam pe-acolo e prima asigurare

locul unde traseul coteşte stînga

la baza aradei cu ţanc

pe faţa cu paşii mai dificili

la finanul feţei

jos. Si data viitoare să nu mai uiţi echipament la bază...

pe faţa cazută

spre baza hornului

După ce-a ajuns şi Angi am rapelat peste Mihai şi Dana care încercau să urce traseul "de paşti" apoi ne-am dus la o mică escaladă ca să apuce şi Cami să urce ceva.

Cami în aşteptare

Cami la escaladă

tot la escaladă

nu intra-n fisură că n-avem rangă să te scoatem.

Un comentariu:

Angie Ion spunea...

Foarte frumos traseul

Trimiteți un comentariu