un gand... doua ganduri...

"Daca ai indragit Muntele, nu cauti doar teluri deosebite si trasee foarte grele. Acelasi pret pot avea zilele cand, hoinar acolo sus, incerci sa redevii o modesta particica din natura, echilibrat si simplu, asimiland cu toate simturile armonia si linistea inconjuratoare" (Ionel Coman)
Descărcare topo-uri:

Pentru descărcarea topo-urilor traseelor de alpinism la rezoluţie mare trebuie accesată pagina "alpinism şi escaladă - descrieri si schiţe", iar de acolo se acceseaza linkul "topo" din dreptul traseului dorit. Odata deschisa imaginea se dă clic dreapta cu mouse-ul si se selecteaza "save image as"


vineri, 3 mai 2013

Pantera Roz. Căţărare în Postăvaru (doar primele 3 LC)

3 Mai 2013
Recomandat de Cornel Sain ca fiind un traseu frumos şi bine asigurat, Pantera Roz este traseul caruia i-am dedicat cea de-a treia şi ultimă zi din vacanţa de 1Mai. Pentru că, din ce citisem pe ici pe colo, auzisem că ultima lungime ar avea un pas foarte dificil, dincolo de puterile noastre şi pentru că tot de la Cornel am aflat că după a trei lungime ne putem da jos cu un singur rapel de 60m, am ales să urcăm doar pînă la a treia regrupare.
Traseul este uşor de identificat, la baza lui aflîndu-se desenat un punct cu vopsea roz.

schita pantera roz
topo pantera roz - actualizare mai 2015
LC1 - Pleacă pe un mic hornuleţ pămîntos, friabil şi plin de iarbă pînă pe un tăpşan aflat la vreo 8 metri mai sus. Aceasta este cea mai urîtă porţiune din traseu, pînă pe tăpşan negăsind nici un piton. De aici continuăm vertical prin spatele copăcelului din stînga tăpşanului unde am găsit şi prima asigurare, un peu mare şi nou. De aici traseul urcă vertical vreo 20m, cu foarte mici deviaţii stînga-dreapta, pentru început pe o faţă cu mici praguri şi ceva iarbă apoi căţărarea devine din ce în ce mai plăcută şi mai curată. Pasul lungimii nu depăseşte gradul 6. Regrupare nu foarte comodă la un spit şi pitoane. Lungime aproximativă: 25-30m






LC2 (actualizare 2015)- Se pleacă uşor stînga apoi revine către dreapta după care, iarăşi, uşor stînga pînă la o placă ce are pe muchia ei un piton şi un fel de spit vechi. Aici se face o traversare spre stînga de vreo 2m pe un prag mare de iarbă. De pe prag se urcă vertical asigurînd un piton pus recent(in 2013 nu exista iar spitul din partea superioara a placii a disparut). In partea superioară a plăcii, la vreo trei metri de la plecarea de pe prag, se află o mică nişă în care se mai află un piton. După depăşirea acestui pas mai urcăm vertical încă vreo 6 metri şi regrupăm la spit şi pitoane. Lungime estimată la aproximativ 30m şi pasul de la trecerea placii la un 7, maxim 7+.






LC3 (actualizare 2015)- Se pleacă ascendent stînga spre o porţiune verticală mai des pitonată şi cu prize mai mici unde avem un pas cotat la 6+/7-. Deasupra acestei feţe trecem spre stînga intr-o mică scobitură cu iarbă apoi traseul deviază uşor spre dreapta cîţiva metri după care continuă vertical vreo 8m pînă la baza unei feţe pe care o traversăm spre dreapta vreo 4-5m spre o grotă. Aici se regrupează comod la mai multe pitoane şi spit cu maillon. Lungime estimată la 25-30m.




Retragere - Cun un rapel de fix 60m (nodurile corzii ating pamantul)se ajunge pe platforma descrisă la prima lungime. De aici se face un rapel scurt folosind copacul din stînga. Pentru corzi mai mici se pot face mai multe rapeluri, regrupările din traseu fiind relativ pe aceeaşi linie.




Reveniţi din traseu ne-am suit în maşină şi am plecat spre gara din Braşov pentru a-l prelua pe Mihai. Odată preluat Mihaiul, am pornit la drum spre Cheile Turzii pentru a continua vacanţa de 1Mai cu cea de Paşte.


2 comentarii:

Dan Hiker Alexe spunea...

Salut, totusi in ziua asta a fost chiar cel mai cald. Ati avut vointa sa urcati pe arsita aia....

Coman spunea...

Salut, am facut sambata traseul Pantera Roz pana in a III-a regrupare si daca vrei sa mai adaugi detalii la topo, ai putea pune ca ultima lungime, sau a IIIa din Topo ca are multe prize sau rangi cu bolovani care stau sa cada, daca nu cumva au mai cazut astazi de la echipe. Aveam in a IIIa regrupare un bolovan cat o minge de volei fix pe pragul regruparii unde se sta cu picioarele. Mersi pentru topo-uri. Alex.

Trimiteți un comentariu