Aflat în Țancul Ascuțit, în imediata vecinătate a Refugiul Coștila, traseul Cățărătorului se desfășoară pe parcursul a trei lungimi de coardă, nefiind un traseu banal, avînd pe parcursul lui cîteva porțiuni cu mici pași tehnici. Intrarea in traseu este se face de pe platforma de sub refugiu, acolo unde incepe să coboare poteca ce merge pe la baza Țancului Ascuțit.
topo Traseul Cataratorului |
LC1 - Pleacă pe o fisură largă si foarte vizibilă, inclinată, aflată la baza peretelui, asigurată din loc în loc cu ancore chimice. La stînga de aceasta se află un mic jgheab pămîntos, acoperit cu iarbă. Se urcă pînă pe un mic prag cu iarbă, unde fisura se unește cu jgheabul din stînga. Continuăm stînga-sus apoi vertical pe o fisură discontinuă, asigurată cu pitoane și ancore, la capătul căreia traversăm ascendent dreapta spre un prag de piatră unde regrupăm. La dreapta pragului se află o rampă de iarbă ce duce spre o regrupare veche, cu cordeline care nu este din traseul nostru, ci din traseul ATP și la care nu trebuie să ajungem. Lungimea are 35-38m și gradul estimat pe la 6+ la fisura discontinuă.
LC2 - Se urcă deasupra regrupării pe un mic prag. Se începe o traversare spre stînga de vreo 10-12m, întîi pe prag apoi pe o față ușor căzută, după care ne orientăm ascendent stînga spre o zonă cu aspect friabil unde vom traversa din nou spre stînga cîțiva metri pe la un mic prag cu o zadă micuță. Intîlnim un traseu asigurat cu spituri manufacturate apoi prindem o fisură largă cu aspect de horn pe care urcăm fie prin ea fie pe exterior, prin stînga. Depășim o surplombă puțin mai tehnică, pe la gradul 7-, asigurată cu un spit de 6mm (ha ha). Trecem surplomba si continunăm stînga vertical spre un mic prag căzut deasupra căruia se afla o mică ingustare formată de un bolovan aflat pe stînga și peretele din dreapta. După trecerea acestui obstacol ajungem pe un prag comod, marcat de o zadă uscată, loc unde regrupăm. Lungimea are cam 42m și dificultate maximă de 7-/7.
LC3 - Deasupra regrupării se află o față mărginită la dreapta de o fisură bine asigurată cu pitoane și spituri. Se continuă pe aceasta după care se trece o mică surplombă ajungîndu-se la un mic prag unde avem un spit cu maillon și două pitoane. De aici se poate coborî cu un singur rapel de vreo 50m pînă în spatele refugiului, sau se mai poate continua pînă în vîrf, dar printr-o zonă friabilă și cu vegetație. Lungimea scurtă are vreo 15m și grad maxim 6+.
Retragere: Pentru semicorzi de 50m se poate face un singur rapel. Cum privim in jos vom dirija rapelul spre stînga, pe dupa ultima zada mare, aflata la stînga unui pîlc mare de jnepeni.
Se mai poate urca si in creasta si coborî in strunga dintre Valea Coștilei și Valea Gălbinele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu