un gand... doua ganduri...

"Daca ai indragit Muntele, nu cauti doar teluri deosebite si trasee foarte grele. Acelasi pret pot avea zilele cand, hoinar acolo sus, incerci sa redevii o modesta particica din natura, echilibrat si simplu, asimiland cu toate simturile armonia si linistea inconjuratoare" (Ionel Coman)
Descărcare topo-uri:

Pentru descărcarea topo-urilor traseelor de alpinism la rezoluţie mare trebuie accesată pagina "alpinism şi escaladă - descrieri si schiţe", iar de acolo se acceseaza linkul "topo" din dreptul traseului dorit. Odata deschisa imaginea se dă clic dreapta cu mouse-ul si se selecteaza "save image as"


miercuri, 1 mai 2013

Muchia Iepurasului - alpinism in Postavaru de 1 Mai

Am aşteptat cu mare nerăbdare vacanţa de 1Mai. Pentru că Mihai nu a putut să-şi ia liber toată săptămîna am plecat cu Angi şi Dana în Cheile Râşnoavelor pentru a căţăra ceva în cele trei zile pe care le aveam libere.

Am plecat din Bucureşti tîrzior şi am ajuns în Poiana Inului foarte tîrziu. Undeva pe la orele 15,30 plecam din poiană spre Peretele Animalelor pentru a face un traseu uşurel.

Muchia Iepuraşului, un traseu cu 4 lungimi de coardă cotat 5A şi cu un pas la liber de 6+ aflat în ultima lungime. Aşadar, traseul porneşte puţin mai la dreapta de Muchia Căprioarei şi ceva mai sus decît aceasta. Numele traseului este scris la bază cu vopsea neagră.  


muchia iepurasului
schita muchia iepurasului

topo muchia iepurasului
topo muchia iepurasului
  LC1 - Porneşte pe o faţă căzută aflată între cele două hornuri foarte vizibile din Poiana Inului. Pe această faţă ce oferă prize suficiente, dar pitoane puţine se urcă vertical vreo 12-15m apoi se traversează ascendent stînga (ATENTIE-în dreapta sunt cîteva pitoane pe care nu trebuie să le urmăm) pînă ce se atinge linia hornului ce separă Muchia Iepuraşului de Muchia Căprioarei. Se urcă vreo 4-5m pe linia hornului, un fel de diedru uşor surplombat, pînă în locul unde acesta devine un fel de scoc inerbat şi pămîntos. Aici este şi pasul mai dificil din această lungime căci trebuie să ne folosim de ierbotenii pentru a ne ridica, aderenţa fiind ioc. La ieşirea pe iarbă, in partea dreaptă găsim piton. Din acest loc urcăm diagonal dreapta spre muchia crestei. Regrupăm după vreo 15m pe o mică platformă comodă, la trei pitoane. Lungimea măsoară aproximativ 50-55m.





traversare ascendent stînga

trecerea micului diedru-horn

la baza scocului pamintos

prima regrupare

prima regrupare
LC2 - Din regrupare urcăm puţin dreapta pînă prindem muchia crestei pe care o urmăm practicînd o căţărătură frumoasă cu prize suficiente. Nu ducem lipsă nici de asigurări acestea fiind destul de solide şi suficiente. Din 20 în 20 de metri dăm peste regrupări intermediare formate din două pitoane, peste care noi am sărit, avînd corzi de 60m. La vreo 40m de la plecarea din regrupare, pe partea din dreapta a crestei, se observă o placă puţin căzută în a cărei parte superioară se află bătute două pitoane. Dacă ne uităm cu atenţie la baza acestei plăci putem observa o fisură orizontală, un mic prăguleţ de picioare pe care efectuăm o traversare spre dreapta de vreo 2m, pas cotat cu gradul 6. După traversare urcăm spre cele două cuie din partea superioară a plăcii, ajutîndu-ne de alveolele mari din această porţiune. De la cele două cuie continuăm spre muchia crestei pe care mai avansăm vreo 10m pînă în regruparea aflată fix pe muchie.(Atenţie, spre stînga se observă o regrupare, dar aceasta este din muchia căprioarei), LUNGIMEA ARE 60m FOARTE INTINŞI. A se folosi bucle lungi. Dacă nu aveţi corzi de 60m puteţi regrupa la una dintre cele două intermediare peste care noi am sărit.

plecare in LC2



regruparea 2

LC3 - Pleacă din regrupare direct în sus pe o porţiune foarte uşoară. Se asigură la un singur piton, aşa, de sanchi. Se regrupează pe o mică brînă de iarbă ce conduce spre diedrul final, la două pitoane bătute în peretele din stînga. Lungimea are vreo 20m.

LC3

LC4 - Se continuă pînă la baza diedrului apoi se urcă pe acestă pînă în partea lui superioară. De aici există două variante de continuare:

1- Se traversează stînga pînă se intersectează traseul Muchia Căprioarei pe care se continuă pînă la final.

2- Se trece o surplombă aflată pe partea dreaptă şi în a cărei parte superioară putem observa două pitoane. După trecerea surplombei, pas cotat cu 6+ (destul de tăricel totuşi) se continuă vertical pe o porţiune cu stîncărie şi iarbă apoi se prinde ori un mic scoc spre stînga ori altul ce duce spre dreapta. Eu am optat pentru cel din dreapta căci avea mai multă stîncărie faţă de cel din stînga, ceva mai ierbos. Atenţie totuşi la bolovanii de care vă trageţi căci o mare parte dintre ei nu sunt stabili. De la cele două cuie de la buza surplombei şi pînă la ieşirea din traseu nu am mai găsit nici un alt piton. Se puteau pune mobile însă atenţia mea era îndreptată spre a ieşi cît mai repede din traseu fără a dărîma vreun bolovan aşa că am urcat fără să mai asigur ceva pînă am ajuns în pădure unde am regrupat la un copac. Lungimea are vreo 40m.

intrarea in hornul final

pe hornul final

aproape de capatul hornului

bifurcatia (varianta cu iesire in muchia caprioarei o ia spre stanga, cea cu surplomba spre dreapta)

la rascruce

deasupra surplombei


Retragerea: Se urcă 5m spre stînga pînă la platforma de belvedere de la sfîrşitul traseului Muchia Căprioarei apoi se prinde spre dreapta o potecă ce coboară pînă la baza Peretelui Animalelor.

Am işit din traseu fix la lăsarea serii.

2 comentarii:

Cosmin spunea...

Salut. Felicitari pentru blog si descrierile de trasee. Eu, un incepator (batran...) dar cu sperante de "perfectionare" indraznesc sa te rog daca vreodata se intampla sa ai un loc vacant in echipa ta de o forma de contact pentru a ma alatura si eu voua. Extrem de impresionat de rigurozitatea pregatirii si desfasurarii turelor.
Scuze daca am inoportunat dar e foatre greu sa gasesti parteneri de stanca/munte astazi.
Cosmin Mihailescu, Bucuresti
cosmin_iuliu_mihailescu@yahoo.com

Unknown spunea...

Salut. Multumesc pentru jurnal, a fost de mare ajutor.
Aduc cateva completari.

Acum toate regruparile sunt cu spit.
Lungimea de 60 de metri a fost sparta in doua lungim de ¬30m cu o regrupare intermediara care de asemenea are spit.
As recomanda abordarea asa pentru ca imbunatateste comunicarea si nu se mai intind corzile foarte tare.

Trimiteți un comentariu