un gand... doua ganduri...

"Daca ai indragit Muntele, nu cauti doar teluri deosebite si trasee foarte grele. Acelasi pret pot avea zilele cand, hoinar acolo sus, incerci sa redevii o modesta particica din natura, echilibrat si simplu, asimiland cu toate simturile armonia si linistea inconjuratoare" (Ionel Coman)
Descărcare topo-uri:

Pentru descărcarea topo-urilor traseelor de alpinism la rezoluţie mare trebuie accesată pagina "alpinism şi escaladă - descrieri si schiţe", iar de acolo se acceseaza linkul "topo" din dreptul traseului dorit. Odata deschisa imaginea se dă clic dreapta cu mouse-ul si se selecteaza "save image as"


duminică, 31 mai 2015

Traseul Marian 4LC, 8?, (6+A1) (Cheile Galbenului)

Traseul Marian, deschis relativ recent de către domnul Dan Vasilescu, porneşte la doi metri dreapta de traseul Cezărică, avînd numele scris la bază cu vopsea roşie. Deşi bătut recent, acesta este asigurat în mare parte cu pitoane manufacturate şi corniere prevăzute cu carabiniere fixe. Cu toate acestea asigurările sunt solide şi de încredere.
topo Marian


LC1 - pleacă pe un hornuleţ, aflat la dreapta de traseul Cezărică, şi urcă pe acesta pînă la o surplombă sub care avem cîteva clepsidre uriaşe. Trecem surplomba orientîndu-ne spre stînga pentru a ajunge pe un prag stîncos. La stînga noastră este surplomba din prima lungime a traseului vecin. Noi traversăm pe prag spre dreapta pentru a trece o altă mică surplombă cam de gradul 6+. Odată trecut pasajul avansăm peste cîteva praguri mai friabile pînă la o placă pe care găsim o ancoră. De aici ne orientăm vertical stînga peste placă apoi peste alte cîteva praguri, ajungînd în regruparea comună cu Cezărică. Lungimea are 35m şi maxim gradul 6+

LC2 - Pleacă spre perete orientîndu-se la un metru dreapta de traseul Cezărică, pe o faţă cu o mică fisură unde avem un piton şi o ancoră. De la piton ne orientăm diagonal dreapta pentru a prinde un mic hornuleţ unde avem şi următoarea asigurare. Urcăm tot în sus pe o mică muchie apoi peste nişte praguri mai friabile după care ne orientăm diagonal dreapta spre un tăpşan aflat la baza unei feţe brăzdate de o fisură diagonală. Aici regrupăm la două ancore. Lungimea are 35m şi pas de 7- la trecerea feţei de la plecare.

LC3 - Pleacă deasupra regrupării pe o faţă verticală, surplombată în partea inferioară, brăzdrată de o fisură ce urcă diagonal dreapta. Primii paşi sunt, probabil, pe la gradul 8-/8. Aici am folosit scăriţă pentru a asigura cel de-al doilea cui. De aici devine puţin mai uşor, paşii ieşindu-mi la liber, dar cu ceva muncă. Între al doilea şi al treilea cui estimez un pas pe la gradul 7, folosindu-ne de o priză bună aflată în fisură, loc unde eşti tentat să pui o nucă, dar, dacă o faci, ocupi cam singura priză bună din pas. Am preferat priza în locul asigurării. Odată asigurat al treilea cui urmează un pas pe verticală cam de gradul 7-/7. După acest pas trecem direct o surplombă pe la gradul 6+, iar deasupra ei cotim dreapta, urcînd pe un mic prag ce ne duce pe un tăpşan unde este şi un copac. Urcatul pe prag trebuie făcut cu atenţie căci asigurarea e sub surplomba pe care am trecut-o. Se poate pune o nucă mică, pentru moral. De la copac urcăm vertical spre o brînă unde găsim regruparea cu o ancora şi trei pitoane, lîngă traseul de via-feratta. Lungimea are 30m şi pas de gradul 8(?!)

fisura de la plecarea pe LC3
Mihai si Dana in Hornul Vînturilor

LC4 - Pleacă deasupra regrupării peste nişte praguri ce ne conduc la o placă căzută unde avem două ancore, apoi tot în sus pe un diedru căzut ajungînd la o surplombă uşoară aflată la dreapta unui bolovan imens. Trecem surplomba şi continuăm încă vreo cîţiva metri pe un mic horn, ieşind în creastă unde regrupăm. Ca variante de regrupare putem alege un anou după bolovan sau ancora din viaferrata. Lungimea are 30m şi maxim gradul 6 la surplombă
Retragerea se face prin spatele versantului pe potecă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu